Eläinklinikka Avec - Eläinlääkärisi Porvoossa

Juhannuksen aukioloajat

Ma – To      8 – 20
 Pe (22.6)    suljettu
 La (23.6)    suljettu
Su (24.6)    9 – 15

Yhteystiedot »

Ajanvaraus

019 – 583 662
040 – 560 1150Ajanvaraus »
Sähköinen ajanvaraus tulossa pian.Avainlippu

Kategoriat

Kirjoittajat


Punkit ja puutiaiset koirien ja kissojen riesana

👤 🕔 huhtikuu 25, 2013 5

”Kun punkki puree sinua, muista silloin…”

iStock_000019296376_ExtraSmallSuomessa punkit levittävät useita ihmisiin ja lemmikkieläimiin tarttuvia tauteja. Punkkien määrä on lisääntynyt, maantieteellinen levinneisyys Suomessa laajentunut ja punkkien levittämien tautitapausten määrä kasvanut jatkuvasti viime vuosien aikana.

Punkkivälitteiset sairaudet lemmikeillä

Koiriin ja kissoihin tarttuvia punkkien välityksellä leviäviä sairauksia ovat

• borrelioosi eli lymentauti
• anaplasmoosi
• ehrlichioosi
• puutiasaivokuume (TBE)

Borrelia, anaplasmoosi ja ehrlichioosi ovat bakteerien aiheuttamia tauteja ja puutiaisaivokuume virusperäinen tauti. Borrelian, anaplasmoosin ja puutiaisaivokuumeen välittäjänä toimii puutiainen (Ixodes ricinus). Ehrlichioosin levittäjänä toimii puolestaan ruskea koirapunkki (Rhipicephalus sanguineus), jota tavataan yleisenä lämpimissä maissa, ja näin ollen se viihtyy Suomessa vain sisätiloissa. Yksittäisiä ehrlichioositapauksia on kuitenkin jo tavattu Suomessakin.

Punkkivälitteisten tautien oireet

Yhteistä kaikille näille sairauksille on se, että oireet ovat epämääräisiä ja monille infektiotaudeille tyypillisiä kuten

• kuumeilu
• ruokahaluttomuus
• vaisuus, heikkous, väsymys
• ontuminen

Kaikki tartunnan saaneet eläimet eivät saa näkyviä oireita, eivätkä kaikki punkkivälitteistä tautia kantavien punkkien puremaksi joutuneet eläimet saa tartuntaa. Punkkivälitteisen taudin saanut eläin voi olla täysin oireeton tai oireita ei havaita. Borrelioosi voi myöhemmin kehittyä krooniseksi niveltulehdukseksi tai munuaissairaudeksi, vaikka akuutti vaihe olisikin ollut oireeton.

Punkkivälitteisten tautien diagnosointi

Punkkivälitteisten tautien toteaminen ja varmistaminen ei sekään ole aina yksiselitteisen helppoa. Punkkivälitteistä tautia epäiltäessä eläimelle tehdään yleistutkimus ja otetaan verinäytteitä. Tyypillisiä muutoksia voidaan todeta verenkuvassa ja seerumiarvoissa, lisäksi voidaan määrittää vasta-aineita.

Hoito

Hoitona käytetään antibioottilääkitystä. Puutiaisaivokuumeeseen ei ole hoitoa, mutta onneksi virus aiheuttaa eläimille useimmiten vain oireettoman tartunnan.

Punkkivälitteisten sairauksien paras hoito on ennaltaehkäisy

Tehokkain tapa torjua punkkivälitteisiätauteja on ehkäistäpunkkitartunnat käyttämälläpunkkikarkotetta. Tähän tarkoitukseen on saatavilla useita erilaisia valmisteita, joko iholle annosteltavien paikallisvaleluliuosten tai pantojen muodossa ja uusimpana purutablettina annettava valmiste. Minkään karkotteen teho ei välttämättä ole 100%:nen joten päivittäinen ”punkkisyyni”on aina suositeltavaa. Punkit poistetaan esimerkiksi punkinpoimijoilla.

Useimmat punkkivälitteiset taudit vaativat tarttuakseen punkin kiinnittymisen 24 – 48 tunnin ajaksi. Punkkikarkotteen käyttö kannattaa aloittaa ajoissa keväällä, heti lämpötilan noustessa plussan puolelle. Punkkikausi kestää usein pitkälle syksyyn, niin kauan kun lämpötila pysyttelee nollan yläpuolella.

Markkinoille on myös tullut koirille rekisteröity borreliarokote. Rokotteen hyöty arvioidaan kunkin eläimen osalta yksilöllisesti. Rokotteen antaminen ei kuitenkaan vähennä punkkikarkotteiden käytön tarvetta.

Punkkien karkoittamiseksi ja tappamiseksi on useita valmisteita. Valmisteiden soveltuvuus on yksilöllistä. Eläinlääkäri auttaa sinua valitsemaan juuri sinun lemmikillesi sopivan valmisteen.

• kuukausittain uusittava paikallisvaleluliuos
• suun kautta annettava purutabletti
• punkkipanta sekä
• ”punkkitarkastus” ja punkkien poisto

Näin poistat punkin

Punkkiin tartutaan joko punkkilassolla tai käsin mahdollisimman läheltä ihoa, jotta punkki irtoaisi kokonaisena. Punkki vedetään suoraan tai hieman kiertäen ylös. Punkin suuosista jää oikeinkin irrotettuna hyvin usein pieniä kappaleita ihon sisään. Paikkaan jossa punkki on ollut kiinnittyneenä saattaa tulla punoittava, hieman kohollaan oleva paukama. Reaktio johtuu ihon paikallisesta yliherkkyys- tai vierasesinereaktiosta eikä liity ihmisillä borreliatartunnassa kuvattuun rengasmaisesti leviävään ihottumaan. Ärtynyt kohta on hyvä puhdistaa haavanpuhdistusaineella päivittäin, kunnes reaktio on laantunut. Voit myös kääntyä eläinlääkärisi puoleen punkin irrottamiseksi oikein.

Tässä video punkin irrottamisesta koirasta:

Ehkäisemällä lemmikin punkkitartunnat vähennät myös omaa ja perheenjäsentesi riskiäsi sairastua punkkivälitteiseen tautiin.
Koirat ja kissat saattavat tuoda karvapeitteessään punkkeja kotiin ja sitä kautta ne saattavat päätyä ihmisen iholle. Punkkivälitteiset taudit eivät kuitenkaan tartu suoraan lemmikistä ihmiseen.

Kirjoittaja

chita

Eläinlääkäri Chita Wahlroos

Lähteet

Punkki – puutiainen ja sen levittämät taudit; Jarmo Oksi, Matti K. Viljanen, Miia Jakava-Viljanen et al

Helsingin Yliopisto, eläinlääketieteellinen tiedekunta, opetusmateriaali

Helsingin Yliopisto, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osasto, jatkokoulutusluennot; pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Helka Heikkilä, Cristina Perez Vera DVM, DACVIM

http://sic.fimea.fi/2_2013/kannattaako_koira_rokottaa_borrelioosia_vastaan

 1. Anne Ratia
  4.9.2013 at 15:13

  Hei!

  Kissallani huomasin eilen punkin kaulan alueella. Tänään aioin mennä ostamaan punkkipihdit, mutta punkkia ei enää ollutkaan eli kissa varmaan jalallaan raapinut sen pois. Kohdassa tuntuu kuitenkin pieni kova patti eli varmaan pääosaa on jäänyt siihen. Pitääkö sitä jotenkin yrittää poistaa? Ei ole punainen eikä verinen.

  Reply
 2. Eläinklinikka Avec
  13.9.2013 at 07:24

  Hei Anne!

  Kohtaan jossa punkki on ollut kiinnittyneenä muodostuu usein ns vierasesinereaktio, jonka seurauksena huomataan turvotusta ja/tai punoitusta. Mahdollisesti punkista ihon sisään jääneitä osia ei kannata ryhtyä poistamaan. Kohta on hyvä tarkistaa päivittäin ja tarvittaessa puhdistaa kirvelemättömällä haavanpuhdistusaineella. Yleensä reaktio häviää itsestään viikon parin kuluessa. Jos kohta tulehtuu tai ärsyttää kissaa on se hyvä käydä näyttämässä eläinlääkärille. Tulehduksen oireita ovat turvotus, punoitus, eritys ja kipu. Pahoittelut vastauksen viivästymisestä!

  Chita

  Reply
 3. Riikka
  8.5.2014 at 01:01

  Minkä niminen on tuo purutabletti ja onko se miten tehokas punkkien karkotukseen? En ole oikein uskaltanut käyttää karkotteita koirillani, kun olen kuullut monista sivuvaikutuksista. Onko purutabletissa sivuvaikutuksia?

  Reply
  • Eläinklinikka Avec
   15.5.2014 at 20:55

   Hei Riikka!

   Lääkkeen nimi on Bravecto. Se tappaa punkit ja kirput 24h kuluessa kiinnittymisestä ilmeisen tehokkaasti. Lääkkeen vaikutusaika on 12 viikkoa. Bravecto on reseptilääke. Käytännön kokemuksia sivuvaikutuksista ei meillä Suomessa vielä ole, mutta valmisteyhteenvedossa on sivuvaikutuksina mainittu lievää ja nopeasti ohimenevää ruokahaluttomuutta ja ripulia.

   Reply
 4. Saana
  16.6.2014 at 10:58

  Hei, hevoseni on viety laitumelle ja useilla tallimme hevosilla on läydetty punkkeja. Ikinä ennen ei ole löytynyt, mutta tänä vuonna jo pari. Onko hevosilla saman kaltaisia oireita, vai onko oireita ollenkaan?

  Reply

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *