Eläinklinikka Avec - Eläinlääkärisi Porvoossa

Juhannuksen aukioloajat

Ma – To      8 – 20
 Pe (22.6)    suljettu
 La (23.6)    suljettu
Su (24.6)    9 – 15

Yhteystiedot »

Ajanvaraus

019 – 583 662
040 – 560 1150Ajanvaraus »
Sähköinen ajanvaraus tulossa pian.Avainlippu

Iho- ja korvasairaudet

iStock_000019001636_ExtraSmallLemmikkejä vaivaavat monenlaiset ihosairaudet. Hyvin samankaltaisten oireiden taustalla saattaa olla ulkoloisinfektio, allergia, hormonaalinen häiriötila tai sairaus, kasvainsairaus tai ns. autoimmuunisairaus.  Tavallisimpia eläinlääkäriin hakeutumisen syitä on kutina, karvattomuus ja ihossa tapahtuneet muutokset.

 

Ihosairauksien perustutkimus sisältää laajan taustatietojen kartoituksen, yleistutkimuksen ja dermatologinen tutkimuksen, joka sisältää teippi-, raape- ja karvanäytteen (trikkogrammi) ottamisen.  Näiden lisäksi jatkotutkimuksina saatetaan ottaa verinäytteitä, ohutneulanäytteitä tai koepaloja.  Koepalat otetaan lemmikin ollessa rauhoitettuna.

 

Myös korvan sairaudet luokitellaan ihon sairauksiin. Korvatulehdukset voivat olla yksittäisiä ja helposti paikallishoitoon vastaavia tai seurausta muusta sairaudesta. Syitä jatkuvien ja uusivien korvatulehdusten taustalla voivat olla mm. ruoka-aineallergia, atopia, hormonaaliset sairaudet, sekä joskus kasvainsairaudet.

 

Please Don't Hurt MeKorvatutkimus sisältää yleistutkimuksen, korvien tähystyksen sekä sivelynäytetutkimuksen. Tarvittaessa teemme myös bakteeriviljelyn sekä herkkyysmäärityksen.  Pitkälle edenneiden tai voimakkaasti erittävien korvien hoidossa käytämme korvien huuhtelua inhalaatioanestesiassa (sevofluraani). Tärykalvojen ollessa puhki tulee korvia huuhdella 1-2 viikon välein kunnes tärykalvot ovat kasvaneet umpeen. Erityisen tärkeää on pitkittyneissä tulehdustiloissa selvittää korvatulehduksen taustasyy.

 

Allergisten koirien oireiden taustasyyn selvittämisessä tärkeässä avainasemassa on ns. eliminaatiodieetti, jolla pyritään kartoittamaan yliherkkyys ruoka-aineelle. Ruoka-aineallergiaan ei ole olemassa pikatestiä. Klinikallamme teemme myös allergiatestejä (heinät, puut, sisäpöly). Testausta varten otetaan verinäyte, joka lähetetään laboratorioon. Allergiatestin tuloksen perusteella aloitetaan siedätyshoito.

 

Allergisen lemmikin hoito vaatii pitkäjänteisyyttä ja huolellisuutta, sillä sairaudet on harvoin täysin parannettavissa ja vaativat usein pitkiä hoitojaksoja. Oikeat lääkevalinnat ja hoitovasteen seuraaminen ovat tärkeitä hankalien sairauskierteiden ehkäisemiseksi.  Korva- ja ihosairauksien hoidossa on lääkityksen lisäksi hyvä varautua myös muihin hoitotoimenpiteisiin, kuten korvien puhdistukseen ja/tai usein toistuviin hoitopesuihin.


« Takaisin