Eläinklinikka Avec - Eläinlääkärisi Porvoossa

Juhannuksen aukioloajat

Ma – To      8 – 20
 Pe (22.6)    suljettu
 La (23.6)    suljettu
Su (24.6)    9 – 15

Yhteystiedot »

Ajanvaraus

019 – 583 662
040 – 560 1150Ajanvaraus »
Sähköinen ajanvaraus tulossa pian.Avainlippu

Ohjeita

Olemme keränneet alle hyödyllisiä ohjeita. Saat lisätietoa klikkaamalla ohjeen nimeä.

 • ”Kun punkki puree sinua, muista silloin…”

  Suomessa punkit levittävät useita ihmisiin ja lemmikkieläimiin tarttuvia tauteja. Punkkien määrä on lisääntynyt, maantieteellinen levinneisyys Suomessa laajentunut ja punkkien levittämien tautitapausten määrä kasvanut jatkuvasti viime vuosien aikana.

  Punkkivälitteiset sairaudet lemmikeillä

  Koiriin ja kissoihin tarttuvia punkkien välityksellä leviäviä sairauksia ovat

  • borrelioosi eli lymentauti
  • anaplasmoosi
  • erlichioosi
  • puutiasaivokuume (TBE)

  Borrelia, anaplasmoosi ja erlichioosi ovat bakteerien aiheuttamia tauteja ja puutiaisaivokuume virusperäinen tauti. Borrelian, anaplasmoosin ja puutiaisaivokuumeen välittäjänä toimii puutiainen (Ixodes ricinus). Erlichioosin levittäjänä toimii puolestaan ruskea koirapunkki (Rhipicephalus sanguineus), jota tavataan yleisenä lämpimissä maissa, ja näin ollen se viihtyy Suomessa vain sisätiloissa. Yksittäisiä erlichioositapauksia on kuitenkin jo tavattu Suomessakin.

  Punkkivälitteisten tautien oireet

  Yhteistä kaikille näille sairauksille on se, että oireet ovat epämääräisiä ja monille infektiotaudeille tyypillisiä kuten

  • kuumeilu
  • ruokahaluttomuus
  • vaisuus, heikkous, väsymys
  • ontuminen

  Kaikki tartunnan saaneet eläimet eivät saa näkyviä oireita, eivätkä kaikki punkkivälitteistä tautia kantavien punkkien puremaksi joutuneet eläimet saa tartuntaa. Punkkivälitteisen taudin saanut eläin voi olla täysin oireeton tai oireita ei havaita. Borrelioosi voi myöhemmin kehittyä krooniseksi niveltulehdukseksi tai munuaissairaudeksi, vaikka akuutti vaihe olisikin ollut oireeton.

  Punkkivälitteisten tautien diagnosointi

  Punkkivälitteisten tautien toteaminen ja varmistaminen ei sekään ole aina yksiselitteisen helppoa. Punkkivälitteistä tautia epäiltäessä eläimelle tehdään yleistutkimus ja otetaan verinäytteitä. Tyypillisiä muutoksia voidaan todeta verenkuvassa ja seerumiarvoissa, lisäksi voidaan määrittää vasta-aineita.

  Hoito

  Hoitona käytetään antibioottilääkitystä. Puutiaisaivokuumeeseen ei ole hoitoa, mutta onneksi virus aiheuttaa eläimille useimmiten vain oireettoman tartunnan.

  Punkkivälitteisten sairauksien paras hoito on ennaltaehkäisy

  Tehokkain tapa torjua punkkivälitteisiä tauteja on ehkäistä punkkitartunnat käyttämällä punkkikarkotetta. Tähän tarkoitukseen on saatavilla useita erilaisia valmisteita, joko iholle annosteltavien paikallisvaleluliuosten tai pantojen muodossa. Minkään karkotteen teho ei välttämättä ole 100%:nen joten päivittäinen ”punkkisyyni” on aina suositeltavaa. Punkit poistetaan esimerkiksi punkinpoimijoilla.

  Useimmat punkkivälitteiset taudit vaativat tarttuakseen punkin kiinnittymisen 24 – 48 tunnin ajaksi. Punkkikarkotteen käyttö kannattaa aloittaa ajoissa keväällä, heti lämpötilan noustessa plussan puolelle. Punkkikausi kestää usein pitkälle syksyyn, niin kauan kun lämpötila pysyttelee nollan yläpuolella.

  • kuukausittain uusittava paikallisvaleluliuos tai
  • punkkipanta sekä
  • ”punkkitarkastus” ja punkkien poisto

  Näin poistat punkin

  Punkkiin tartutaan joko punkinpoimijoilla tai kynsin mahdollisimman läheltä ihoa, jotta punkki irtoaisi kokonaisena. Punkki vedetään suoraan tai hieman kiertäen ylös. Punkin suuosista jää oikeinkin irrotettuna hyvin usein pieniä kappaleita ihon sisään. Paikkaan jossa punkki on ollut kiinnittyneenä saattaa tulla punoittava, hieman kohollaan oleva paukama. Reaktio johtuu ihon paikallisesta yliherkkyys- tai vierasesinereaktiosta eikä liity ihmisillä borreliatartunnassa kuvattuun rengasmaisesti leviävään ihottumaan. Ärtynyt kohta on hyvä puhdistaa haavanpuhdistusaineella päivittäin, kunnes reaktio on laantunut. Voit myös kääntyä eläinlääkärisi puoleen punkin irrottamiseksi oikein.

  Ehkäisemällä lemmikin punkkitartunnat vähennät myös omaa ja perheenjäsentesi riskiäsi sairastua punkkivälitteiseen tautiin
  Koirat ja kissat saattavat tuoda karvapeitteessään punkkeja kotiin ja sitä kautta ne saattavat päätyä ihmisen iholle. Punkkivälitteiset taudit eivät kuitenkaan tartu suoraan lemmikistä ihmiseen.

  Lähteet

  Punkki –puutiainen ja sen levittämät taudit; Jarmo Oksi, Matti K. Viljanen, Miia Jakava-Viljanen et al
  Helsingin Yliopisto, eläinlääketieteellinen tiedekunta, opetusmateriaaliHelsingin Yliopisto, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osasto, jatkokoulutusluennot; pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Helka Heikkilä, Cristina Perez Vera DVM, DACVIM

 • Verinäytteitä ottamalla selvitetään eri syitä sairauteen ja niillä seurataan eläimen lääkityksen tasoa. Verinäytteet kertovat nopeasti, täsmällisesti ja luotettavasti eläimen tilasta. Ne ovat tärkeitä, kun tutkitaan eläimen terveyttä ennen kun tehdään anestesiatoimenpiteitä ja voivat kertoa terveysongelmista jotka eivät näy ulospäin. Tässä selitetään tavallisia testejä, jotta ymmärtäisit lemmikkisi verinäytetuloksia. Kysy henkilökunnalta lisätietoja. Haluamme, että ymmärrät hoitosuosituksemme ja että olet yhteistyökumppanimme lemmikkisi hoidossa.

  TÄYDELLINEN VERENKUVA on yleisin lemmikille ja ihmisille tehtävä testi. Verenkuva antaa tietoa lemmikin nestetasapainosta, puna- ja valkosolujen määrästä, infektioista tai verenhyytymishäiriöistä ja kertoo vastustusjärjestelmän kyvystä reagoida. Tämä testi on tärkeä, mikäli lemmikki on kuumeinen, oksentaa, ripuloi, on vaisu tai voimaton tai mikäli sillä on kalpeat limakalvot tai huonontunut ruokahalu.


  HCT (hematokriitti, Hkr) kertoo kuinka suuri osa verestä koostuu punasoluista. Tämän testin avulla voi saada selville onko lemmikki kuivunut tai onko sillä anemia (liian vähän punasoluja).
  Hb (hemoglobiini) ja MCHC kertovat punasolujen kyvystä kuljettaa happea.
  WBC (leukk, valkosolujen määrä) kertoo elimistön vastustusjärjestelmän soluista. Liian suuret tai pienet määrät voivat olla merkki erilaisista sairauksista tai infektioista.


  NEU, LYM, MONO ja BASO ovat erilaisia valkosoluja, EOS (eosinofiilit) on tietynlainen valkosolu ja kohonnut arvo voi kertoa allergisista reaktioista tai parasiiteistä
  PLT (verihiutaleet) ovat keskeisessä roolissa verenhyytymisjärjestelmässä.
  RETIC (retikulosyytit) ovat punasoluja, jotka eivät ole vielä kypsyneitä. Suuret määrät kertovat regeneratiivisestä anemiasta (eläin on menettänyt suuria määriä punasoluja, mutta luuydin pystyy kuitenkin tuottamaan niitä lisää).

  BIOKEMIALLISET TESTIT ovat testejä, jotka määritetään veren seerumista. Ne kertovat mm. sisäelinten toiminnasta ja elektrolyyttitasapainosta (≈erilaisien ionien tasapaino). Ne ovat tärkeitä, kun tutkitaan vanhempia lemmikkejä, eläimiä, jotka oksentavat tai ripuloivat, jotka ovat syöneet myrkyllisiä aineita ja eläimiä, jotka ovat pitkillä lääkekuureilla.


  GLU (glukoosi) mittaa verensokerin pitoisuutta. Kohonneet arvot voivat kertoa sokeritaudista tai stressistä, matalat arvot voivat aiheuttaa kollapsin, kramppeja tai kooman.
  UREA (BUN) kertoo eläimen munuaisten toiminnasta. Kohonnutta UREA-arvoa kutsutaan atsotemiaksi ja sen aiheuttaja voi olla munuais-, maksa- tai sydänsairaus, virtsatukos, shokki tai kuivuminen.
  CREA(kreatiniini) kertoo munuaistoiminnasta.
  TP (kokonaisproteiini) kertoo eläimen nestetasapainosta ja antaa tietoa maksan ja munuaisten toiminnasta sekä infektiosairauksista
  ALB (albumiini) on seerumiproteiini, joka auttaa kun arvioidaan eläimen nestetasapainoa ja se kertoo myös suolisto-, maksa- ja munuaissairauksista.
  GLOB (globuliini) on seerumiproteiini ja määrä usein kohoaa kroonisten tulehdusten ja tiettyjen sairaustilojen yhteydessä.
  ALT (alaniinaminotransferaasi, joskus ALAT) kertoo herkästi maksavauriosta, mutta ei kerro vaurion syytä.
  Kohonnut ALKP (alkaliinifosfataasi, joskus käytetään nimitystä AFOS) voi kertoa maksavaurioista, Cushingin taudista ja nuorilla eläimillä aktiivisesta luustokasvusta. Kohonneet ALKP-arvot ovat yleensä merkittävämpiä kissoilla kuin koirilla.
  Kohonnut AMYL (amylaasi) voi kertoa haimatulehduksesta tai munuaissairaudesta.
  Muutokset veren kalsiumpitoisuudessa (CA) voivat olla merkki monista eri sairauksista. Kasvaimet, lisäkilpirauhasten liikatoiminta, munuaissairaus tai matala albumiinipitoisuus veressä ovat vain osa niistä sairaudentiloista, joissa veren kalsiumipitoisuus voi muuttua.


  CHOL (kolesteroli) käytetään aputestinä, kun halutaan diagnosoida hypotyreoosi (kilpirauhasen vajaatoiminsta), maksasairaus, Cushingin tauti ja sokeritauti.
  GGT (gamma-glutamyylitransferaasi) on entsyymi, joka kertoo maksasairaudesta tai liian suurista kortikosteroidipitoisuuksista.
  Jos lipaasientsyymi (LIPA) on kohonnut, tämä voi kertoa haimatulehduksesta.
  PHOS (fosfori) on usein kohonnut munuaissairauksien, hypertyreoosin (kilpirauhasen liikatoiminta) tai verenvuototautien yhteydessä.
  Kohonnut TBIL (bilirubiini) voi kertoa maksasairaudesta tai sairauksia joissa punasolut hajoavat. Testi auttaa eläinlääkäriä löytämään ongelmia sappirakon ja tiettyjen anemiatyyppien kanssa.
  Na (natrium) on elektrolyytti, joka menetetään, kun eläin oksentaa ja/tai ripuloi tai jos sillä on munuaissairaus tai Addisonin tauti. Arvo antaa tärkeää tietoa eläimen nestetasapainosta.
  K (kaliumi) on elektrolyytti, jota menetetään, jos eläin oksentaa, ripuloi tai virtsaa paljon. Kohonnut arvo voi kertoa munuaisten vajaatoiminnasta, Addisonin taudista, kuivumisesta ja virtsatietukoksesta. Jos kaliumin pitoisuus veressä on liian korkea, eläimen sydän voi pysähtyä.
  Cl (kloridi) on elektrolyytti, joka usein menetetään, kun eläin oksentaa tai sairastaa Addisonin tautia. Kohonnut arvo kertoo usein kuivumisesta.

  Veripaneelien hinnat (poliklinikka- ja käyntimaksu ei sisälly hintaan)
  Täydellinen verenkuva 30 euroa
  Biokemialliset testit: 10-clip (GLU, UREA, CREA, BUN/CREA, TP, ALB, GLOB, ALB/GLOB, ALT, ALKP) 39 euroa, 17-clip (GLU, UREA, CREA, BUN/CREA, PHOS, CA, TP, ALB, GLOB, ALB/GLOB, ALT, ALKP, GGT, TBIL, CHOL, AMYL, LIPA) 55 euroa, 4-clip (elektrolyytit: Na, K, Na/K, Cl) 20 euroa
  Pre-anestesiaverinäyte ennen rauhoitusta (10-clip + Hkr) 44 euroa

 • Olemme laatineet ohjeet kanien ruokinnasta sekä suomeksi, että ruotsiksi.
 •  

  Lisää hyödyllisiä ohjeita uutiskirjeessämme. Tilaa omasi heti!

   

  Tilaa uutiskirje »